Cognac is een distillaat van wijn met een gecontroleerde herkomstbenaming, dat op houten vaten rijpt. De zes verschillende regio’s waar cognac wordt geproduceerd, gaan prat op hun reputatie. Zo heb je, van groot naar klein, de Grande Champagne, de Petite Champagne, Les Borderies, de Fins Bois, de Bons Bois en de Bois Ordinaires.
Tijdens het distillatieproces worden niet alle onzuiverheden uit de cognac verwijderd, wat voor een karakteristieke kwaliteit zorgt. Een ander belangrijk aspect is zijn leeftijd. Cognac wordt ingedeeld op basis van het aantal jaar dat hij op houten vaten rijpt, te tellen vanaf 1 april volgend op de oogst: VS of *** voor minimum drie jaar, VSOP voor minimum vijf jaar en XO voor minimum tien jaar. Kortom, hoe meer onzuiverheden de cognac heeft en hoe ouder hij is, hoe beter ook.
Het bewijs? Vroeger werd cognac bewaard in het ruim van schepen die de hele wereld rondvoeren. Het stuifwater maakte dat de kwaliteit ijzersterk werd!
![Cognac de chrysale](https://www.gdc.be/Uploads/products/F00048-Cognac-De-Chrysale.jpg?maxwidth=480&maxheight=480&quality=60&mode=max&scale=both)
Cognac de chrysale
![Cognac tanneur](https://www.gdc.be/Uploads/products/FP0046-Cognac-Tanneur-PET-20CL.jpg?maxwidth=480&maxheight=480&quality=60&mode=max&scale=both)